Nijmegen-Oost barst van de kleine ondernemers. Elke maand stellen we aan een van hen een aantal vragen. Deze maand is Hetty Wolters aan de beurt: stresscoach, mentor en trainer mindfulness. Liever zegt zij dat ze mensen begeleidt naar een nieuw persoonlijk evenwicht.

 

Hetty is geboren in Limburg, in het dorpje St. Odiliënberg, maar woont al sinds 1973 in Nijmegen, dus ze mag zich wel een Nijmeegse noemen. Ze kwam naar Nijmegen om te studeren, woonde in het begin van haar studiejaren aan de Waalkade in een studentenhuis en daarna op verschillende adressen in Nijmegen-Oost. Nu woont ze al weer een hele tijd aan de Ubbergseveldweg, waar ze ook haar praktijk heeft. "Het is prachtig wonen in Nijmegen-Oost, vlakbij het centrum en bij het station maar ook de Ooijpolder en Berg en Dal zijn dichtbij. Ik ben een buitenmens en mag me gelukkig prijzen met zo'n mooie woonplek", begint Hetty het gesprek.

 

Waarom ben je dit werk gaan doen? "Ik was als kind al nieuwsgierig naar het leven van andere mensen: 'wat is belangrijk, wat heeft betekenis?'. Ik vond en vind nog steeds het gewone leven wat mensen leiden interessant en wil ze begeleiden in hun zoektocht door het leven. Daarom ben ik pedagogiek en onderwijskunde gaan studeren. Na een aantal jaren bij de HAN gewerkt te hebben, ben ik in 2000 voor mezelf begonnen. Ik ben altijd op zoek naar ontwikkeling en groei, wilde mijn eigen koers varen en geen leidinggevende meer boven mij. Nadat ik een driejarige opleiding tot coach had gedaan, ben Ik mij meer gaan richten op persoonlijke ontwikkeling en coaching bij stressklachten en burn-out."

 

Wie zijn je klanten? "Ik coach mensen in het bedrijfsleven - heb klanten bij bouwbedrijven, gemeenten en de GGD - maar ook leerkrachten en advocaten. Ik begeleid hen in hun loopbaan en probeer erachter te komen waar ze stress van krijgen om zo een burn-out te voorkomen. In de coaching gaat het vaak om het doorbreken van vastgeroeste patronen waardoor je vrijer en meer ontspannen in het leven komt te staan. Daarnaast heb ik particuliere klanten uit Nijmegen en wijde omgeving, zoals ouders met opvoedingsproblemen, mensen die nieuwe keuzes In hun leven willen maken, ontslag hebben gekregen en mensen die worstelen met een ziekte of het naderende einde."

 

Welke eigenschappen moet je hebben voor dit beroep? "Je moet mensenkennis en inlevingsvermogen hebben; je kunnen verplaatsen in andere mensen, rust uitstralen zodat mensen zich veilig bij je voelen, maar ook de nodige afstand kunnen bewaren. Creativiteit en inventiviteit horen er ook bij, want ik laat mijn klanten vaak opdrachten doen om meer inzicht te krijgen in waar de schoen wringt. Ik laat mensen ervaren hoe ze de dingen doen in hun leven en hoe dat eventueel anders zou kunnen. Heel concreet, zonder veel woorden, terwijl het wel om wezenlijke dingen gaat. En natuurlijk moet je ook verstand van ondernemen hebben, ik ben tenslotte zzp'er."

 

Waarin onderscheid jij je van andere coaches en trainers? "Ik ben gekwalificeerd als CRS-coach, Chronisch Stress Reversal. Dat betekent het terugdraaien en herstellen van de ziekmakende effecten van chronische stress. De mate van stress wordt gemeten met een CSR-diagnostische vragenlijst, zodat je zelf een goed beeld krijgt van je stressniveau.

Vervolgens gaan we kijken hoe jij dit vanuit jouw mogelijkheden kunt veranderen. Het is echt maatwerk, ik vind het prettig mensen hierin bij te staan en boek goede resultaten met deze methodiek. Verder ga ik één keer per jaar met een groep naar Zwitserland voor de mindfulness wandelvakantie. Het is een ontspannen vakantie in het prachtige voormalige kuuroord Val Sinestra. Ik doe dit al jaren met veel plezier. Het is een vakantie voor jong en oud."

 

Heb je nog toekomstplannen? "Ik wil het accent meer gaan verleggen naar particuliere klanten. Zo vind ik het een uitdaging om mensen te leren omgaan met de gevolgen van corona. Tegenslagen horen bij het leven, het leven meer nemen zoals het komt. En naast Zwitserland wil ik ook nog een andere locatie zoeken voor de groepsvakanties, want ik reis graag."

 

www.hettywolters.nl, tel: 06-10562324